sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Ensimmäinen viikonloppu Helsingissä

Ekumeeninen tervehdys!

On aika avata blogi virallisesti. Tämä blogi on tarkoitettu Suomen ekumeenisen neuvoston järjestämän koulutuksen, Ketko-kurssin juttuihin. Jos olet eksynyt sattumalta paikalle, niin ole hyvä ja tutustu toimintaamme. Tutustu myös ekumeniaan. Linkkilistalta löydät apua. Linkkilista päivittyy muutenkin koko ajan.

Ketko kurssia järjestetään nykyisin Helsingissä ja Joensuussa. Siinä on tarkoituksena tutustua eri kirkkokuntien toimintaan Suomessa ja kansainvälisesti sekä ekumenian perusteisiin ja käytänteisiin. Kurssi koostuun neljästä viikonlopusta ja alkaa aina syksyisin.

Helsingin Ketkon ensimmäinen viikonloppu (10.-12.10.2008) alkoi sykyisissa tunnelmissa Lähetystalolla Suomen Lähetysseuran tiloissa. Samoissa tiloissa oli Suomen ekumeenisen neuvoston järjestämä uskontokasvatuksen seminaari. Aloitimme kurssin ekumenian yleisesityksellä ja SENin pääsihteeri isä Heikki Huttunen kertoi Suomen ekumeenisen neuvoston historiasta ja nykyisestä toiminnasta. Päätimme illan yhdessä Opiskelijoiden lähetysliiton jäsenten kanssa ekumeeniseen rukoushetkeen. Tässä vaiheessa "ekumeeninen" tarkoitti Isä meidän -rukouksen ekumeenista sanamuotoa, luterilaista virttä ja vapaakirkollista rukousta.

Ensimmäisen viikonlopun aiheena oli Luterilainen ja Anglikaaninen kirkko sekä perustietoa ekumeniasta. Lauantain ohjelmassa keskityttiin luterilaiseen kirkkoon Suomessa. Paikkana oli Meritullin seurakuntasali, merellinen paikka aivan pressanlinnan ja päävartion takana.
Luterilaisen laudeksen jälkeen luterilaisuuden peruskysymyksiin ja nykytilaan johdatteli pastori Ilmari Karimies, joka tällä hetkellä toimii ekumeniikan tutkijana Helsingin yliopistolla. Hän on toiminut Helsingin piispan teologisena sihteerinä ja mm. neuvottelijana luterilais-katolisissa oppineuvotteluissa. Pastori Ilmari valotti luterilaisuuden nykytilaa kysymyksen "missä on kansankirkon kirkkokansa" näkökulmasta.

Pastori Ilmari Karimies esitelmöi

Seuraavaksi ohjelmassa oli suomalaisen luterilaisen spiritualiteetin monipuolisuus kun esiteltiin ev.-lut. herätysliikkeitä. Lähes jokaisesta liikkeestä oli saapunut nuoria edustajia kertomaan ja keskustelemaan aiheesta. Ryhmäkeskustelujen jälkeen oli vuorossa paneelikeskustelu teemalla "luterilaisuus 2000-luvulla". Ortodoksisesta kirkosta isä Teemu Toivonen saapui keskustelun puheenjohtajaksi tai moderaattoriksi. Pintaan nousi erityisesti vaikea luterilaista kirkkoa koskeva kysymys: "mikä on kirkko?"

"Mitä on luterilaisuus 2000-luvulla?" Pohdiskelemassa uusista Suomen luterilaisessa kirkossa vaikuttavista liikkeistä Iina Jokilaakso (Changemaker), Kalervo Salo (Tuomas-yhteisö), Vesa Hirvonen (Tulkaa kaikki-liike), Markku Valtanen (Sinapinsiemen ry). Puheenjohtajana isä Teemu Toivonen.

Illan päätti ekumeeninen hartaus ja vapaaehtoinen osallistuminen messuun Tuomiokirkossa.

Sunnuntaina oli vuorossa Anglikaaninen kirkko. Ensin osallistuimme anglikaaniseen messuun Mikael Agricolan kirkossa. Sen jälkeen meidät kutsuttiin seurakunnan kesteihin kryptaan. Lämminhenkinen yhteisö kestitsi meidät hyvin ja sen jälkeen kokoonnuimme kuuntelemaan isä Rupert Moretonin esitelmää Anglikaanisesta kirkosta ja Porvoon sopimuksesta. Hauska ja infomatiivinen esitelmä kirvoitti osallistujat mielenkiintoiseen keskusteluun, mukaan jäi myös seurakuntalaisia ja kansainvälisiä vieraita.

Esitelmän jälkeen oli vuorossa tämän vuoden erikoisuus. Suomeen oli saapunut Kirkkojen Maailmanneuvoston delegaatio, jonka jäsenet osallistuivat aamulla Jumalanpalveluksiin eri puolilla pääkaupunkiseutua. Saimme vieraaksemme kaksi "Faith and Order" -työryhmän työntekijää. He kertoivat työstään sekä näkemyksiään ekklesiologiseen (kirkko-opilliseen) teemaamme "mikä on kirkko", joka oli noussut eri yhteyksissä esiin.

Sunnuntain lopuksi SEN:n projektisihteeri pastori Sanna Ylä-Jussila tuli kertomaan ekumeenisesta vastuuviikosta jota vietettiin lokakuussa. Viikonlopun päätti jo totuttuun tapaan ekumeeninen hartaus. Ryhmäläisillä oli mahdollisuus jäädä M.Agricolan kirkkoon Tuomas-messuun, jonka vapaaehtoisia alkoi jo saapui kryptaan valmistelemaan iltaa.

1 kommentti:

man with desire kirjoitti...

Todella hyvä ja asiallinen kirjoitus ekumeniasta, joka pistää ajattelemaan:


http://koti.phnet.fi/petripaavola/ekumenia.html